menu

Wandelen in de Tarn et Garonne

In de Middeleeuwen heette een groot deel van Zuid Frankrijk Occitanië. Het was een belangrijke regio met een eigen cultuur en een eigen taal, het occitaans. Occitanië is ingehaald door de moderne tijd maar in het département Tarn et Garonne vind je nog heel veel terug van dat Occitaanse verleden.

Op Google Maps zie je ten oosten van Montauban een donkergroene vlek te midden van een deken van versnipperde akkers en weiden. Het is een reusachtig bosgebied, de Causses, waar de Aveyron zich meesterlijk door heen slingert. De rivier heeft een diep dal uitgesleten in het kalk dat met enorme slingers steile klifwanden heeft gemaakt. Het is een woest landschap vol schitterende natuur. De streek is dunbevolkt, alleen langs en boven de Aveyron zijn eeuwen geleden kleine burchten gebouwd op veilige toppen met een klompje huizen er om heen. Sindsdien is er niet veel meer gebeurd.

Nog altijd woont men hier binnen de middeleeuwse muren in huizen met prachtig vakwerk in de muren, smalle kronkelende steegjes, het glas in lood moet eeuwenoud zijn. Stuk voor stuk hebben deze dorpjes het predicaat ‘plus beau village de France’ gekregen en terecht.

Startpunt is Saint Antonin Noble Val, een middeleeuws vestingdorp met een regionale markt waar localen uit de hele streek op af komen. Dan volgen de dorpen Penne, Bruniquel, Montricoux, Laroque en tenslotte Puycelsi, architectonische en esthetische schoonheid ten top. Opvallend is dat de burchten (‘bastides’) veelal vervallen zijn, de dorpen niet. Toch worden ze ‘les plus beaux des plus beaux bastides de France’ genoemd.

Nog een juweel is het Forêt Domaniale de Grésigne, een reusachtig bos vol eiken, beuken en sparren. Het is nu een natuurreservaat, in de lente een paradijs voor tientallen soorten wilde orchideeën, in de herfst een truffelfeest tussen de eikenbomen. De laatste twee dagen van de trektocht breng je door in het volle groen van dit woud of rood, geel en bruin als je in de herfst wandelt.

Ten slotte, Frankrijk zou Frankrijk niet zijn zonder de ‘Produits du Terroir’, de streekgerechten. Voor deze streek zijn het Melon de Quercy, Canard Mullard, Truffe de Quercy, Cassoulet Montalbanais, Dessert Cajasse Quercynoise. Schuif maar aan ... hier ervaar je Frankrijk op z’n best.
Klik op de regionaam voor ons aanbod in die regio

Frankrijk

Tarn et Garonne

Ben je op weg naar het zuiden en je bent voorbij Limoges, dan verandert er iets in het landschap. Het land wordt droger, de hellingen worden kalk, het wordt ook
warmer. Zuid Europa kondigt zich aan, je ziet het, je ruikt het, je voelt het. Je hoort ... Lees meer
7 dgn
Zwaarte Wandeling
VANAF
765,-