menu

Wandelreizen met bijzondere wandelingen

De STAP-formules

Bij STAP Reizen heeft u de keuze uit 5 formules wandelvakanties: een standplaats-wandelreis met 1 of meerdere vaste verblijven, een trektocht, eilandhoppen, een culturele wandelrondreis met kortere wandelingen, en een short break. Bij een standplaats-wandelreis (vast verblijf) verblijft u in één of meerdere onderkomens van waaruit u dagwandelingen maakt. Bij een trektocht loopt u van de ene plaats naar de andere en wordt uw bagage vervoerd. Wanneer u gaat eilandhoppen verblijft u op twee of drie eilanden waar u de keuze heeft uit verschillende wandelingen. Bij een rondreis heeft u mooi mix van cultuur & wandelingen.
Deze vijf formules geven u de gelegenheid zich een beetje thuis te gaan voelen in een mediterrane streek.

De STAP-wandelingen
De wandelingen zijn door medewerkers van STAP Reizen zelf uitgezet en beschreven. Het zijn authentieke tochten, veelal door de locale bevolking aangewezen. Dat kunnen veetrekroutes zijn of muilezelpaden die de dorpen onderling verbinden, soms nog in gebruik door een enkele herder. Op een aantal bestemmingen zijn delen van doorgaande wandeltochten opgenomen, zoals de E4 op Kreta of de GR7 in de Spaanse Alpujarras.


Recente routebeschrijvingen & gps-tracks
De wandelroutes worden 1x in de twee jaar door STAP-medewerkers en vrijwilligers gecontroleerd, waardoor u verzekerd bent van recente routebeschrijvingen in het Nederlands. Naast de routebeschrijvingen beschikt u over een set kaarten met schaal 1:25.000, 1:30.000 of 1:50.000. Bovendien zijn de meeste bestemmingen van GPS-tracks voorzien. 
STAP wandeling

De zwaarte van de wandelingen

Op alle bestemmingen hebben wij zes tot acht wandelingen uitgezet, zowel lichtere als stevige tochten.
U kunt dus kiezen,wordt het een lichte of zware tocht, wordt het klimmen of houden we het vlak.
De zwaarte van de wandelingen is aangeduid met voetjes.
 

Licht=1 voetje

Wandelingen van 2 tot 3 uur pure looptijd (3 tot 5 uur met pauzes), klimmen en dalen tot maximaal 250 m., geen lange en steile stijgingen of dalingen. Geschikt voor ieder type wandelaar. Aangeduid met 1 voetje. 

Ontspannen=2 voetjes

Wandelingen van 3 tot 4 uur pure looptijd (4 tot 6 uur met pauzes), hoogteverschillen tot maximaal 600 m., enkele langere stijgingen of dalingen. Geschikt voor iedereen met een normale wandelconditie. Aangeduid met 2 voetjes. 

Inspannend=3 voetjes

Wandelingen van 4 tot 5 uur pure looptijd (5 tot 7 uur met pauzes), hoogteverschillen boven de 600 m. klimmen en dalen, geschikt voor wie regelmatig wandelt. Aangeduid met 3 voetjes. 

Stevig=4 voetjes

Wandelingen van 5 tot 7 uur pure looptijd (7 tot 9 uur met pauzes), hoogteverschillen boven de 900 m. en moeilijke passages. Geschikt voor hen die beschikken over goede bergwandelervaring. Aangeduid met 4 voetjes. 

Zwaar=5 voetjes

Wandelingen van 7 tot 9 uur pure looptijd (9 tot 11 uur met pauzes), hoogteverschillen boven de 1100 m. en moeilijke passages. Geschikt voor hen die de fysieke grenzen willen opzoeken. Aangeduid met 5 voetjes. 

Wandelingen met vier voetjes komen met name voor in de Noord-Italiaanse Alpen en Noord Spanje. Wandelingen met vijf voetjes komen NIET voor in het STAP-aanbod. 

Het wandelweer

Een veel gestelde vraag is welk weer er te verwachten is in een bepaalde periode op een bepaalde bestemming. Natuurlijk zouden we willen antwoorden dat er dan en dan ideaal wandelweer te verwachten is, maar net als u realiseren wij ons dat 'mooi weer-garanties' niet te geven zijn. Ook in Zuid-Europa is het weer niet altijd even stabiel.  

Januari - Februari

De eerste maanden van het jaar zijn de riskantste in zuidelijk Europa. De temperatuur is het niet - 18 à 20 graden is heerlijk wandeltemperatuur - maar de kans op een regenbui is altijd aanwezig. Het regenjack zal altijd in de rugzak moeten zitten. Vaak loopt u 's ochtends in de zon, 's middags wordt het bewolkt en kan er een regenbui vallen.
Op een bewolkte dag is het er 14˚, maar aan de zuidkust, waar ook in de winter elke dag wel de zon schijnt, stijgt de temperatuur snel naar 20˚. Overdag een stevige inspanning in een landschap dat de komst van de lente aankondigt met fris groen, 's avonds de warmte van een gloeiend haardvuur en een heerlijk glas Canarische wijn. Een ander voordeel: het is er heerlijk rustig. 

Maart - April

Dit zijn in de zuidelijkste en droogste bestemmingen als Cabo de Gata, Sicilië, la Gomera en Gran Canaria de bloemrijkste maanden.De wandeltemperatuur is ideaal. U zult echter nog wel eens moeten schuilen voor een stevige regenbui.  

Mei - Juni

De ideale tijd voor de meeste wandelbestemmingen.Het is nog niet te heet,vrijwel overal staan de bomen in bloei,de velden zijn rood van de klaprozen. In de meer toeristische streken is het nog rustig want het zeewater is nog aan de frisse kant.Voor de hoger gelegen bestemmingen als de Veneto is juni zelfs aan te raden. Juni is ook uitstekend voor de Azoren omdat de hortensia's dan in volle bloei staan en het nog niet al te druk is.  

Juli - Augustus

Bij de meeste bestemmingen raden wij af om in de zomermaanden te boeken. Het is te heet om te wandelen en in de kustgebieden zorgt het strandtoerisme,met name in augustus, voor veel rumoer 's avonds en 's nachts.
Maar op Tenerife, La Palma en Madeira zijn de hogere wandelingen (800 m.en hoger) heel goed te doen.Voor de onderkomens is de zomer laagseizoen,de eigenaars zien u graag aankomen. 

September - Oktober

Dit zijn fantastische maanden voor de wandelliefhebber. Het weer is stabiel,de herfstkleuren zetten de toon, het licht is een feest voor fotografen en het aanbod aan vers fruit is enorm. In de wijngaarden is het een drukte van belang. Vooral in Italië en Frankrijk maken de vele oogstfeesten en het verzamelen van paddestoelen en kastanjes deze tijd tot het culinaire hoogtepunt van het jaar. En dat is te proeven.  

November - December

Wat geldt voor Italië en Griekenland in oktober, geldt voor de Canarische eilanden in november en december. Wanneer in Europa de winter begint met striemende regen en gure wind,wandelt u op Gomera en La Palma nog in een heerlijke najaarszon. Natuurlijk zijn er ook dagen dat bewolking overheerst, maar dan nog is het met een temperatuur van 20 tot 22 heerlijk wandelen. Extra aantrekkelijk: de temperatuur van het zeewater is in deze maanden het hoogst.
Als Kerstmis nadert stijgt de kans op regenbuien. Maar de vele processies, de kleurrijke markten en de eetfestijnen vol traditie maken deze dagen op Gran Canaria of Tenerife tot een belevenis.