menu

Samos-trektocht

Hotel Daphne is vernuftig tegen de berghelling gebouwd; de eigenaar Stamatis is architect en dit hotel op deze plek was zijn wensdroom, die hier werkelijkheid is geworden. Bij het mooie zwembad hoor je ’s avonds de aidonia (nachtegalen) hun liedjes ten gehore brengen...

In Manolates zien we de vertrouwde beelden van mannen die de lokale (wereld)politiek bespreken en vrouwen die bij een mobiele visboer een maaltje vis kopen waarvan de katten een hapje meepikken; hier drinken we onze eerste frappè, alvorens we de oversteek naar het volgende dorp maken en beekbeddingen oversteken, waar nog behoorlijk veel water doorheen stroomt....

In Vourliotes, waar de op straat geschilderde bloemen en hartjes ons de weg naar de plateia (pleintje) wijzen, strijken we op dat kleine, intieme pleintje neer bij Eleni voor overheerlijke kolokithokeftedes en spanakokeftedes (courgette- en spinazierolletjes).

In Stavrinides vallen we tijdens een Paneyiri (feest van de patroonheilige van de kerk) met onze neus in een traditioneel gerecht, zoet en kleverig, dat de hele nacht in een grote pan heeft staan rijzen. We mogen direct aanschuiven, hartverwarmend toch?

De omgeving van Vourliotes met zijn kleurige wijngaarden, donkere cipressen en olijfgaarden in alle tinten groen is adembenemend mooi en we vervolgen onze tocht over smalle uitgesleten paadjes steeds verder omhoog totdat we boven aangekomen het uitzicht op de groene vallei het ideale decor vinden voor een welverdiende lunch “in het groen”.

Een Griekenland uit je dromen.

J. & T., Eindhoven 
Truus

Cycladen-eilandhop

Wij waren in het voorjaar op de Westelijke Cycladen. Wat een geweldige belevenis: een explosie van bloemen, oogverblindende witte huisjes, helblauwe koepels en mooie kapelletjes.
Wij hadden het geluk het Grieks-Orthodoxe Paasfeest mee te maken, dat door de Griekse bevolking wordt gevierd als Kerst in ons land. Op alle eilanden komen de families bij elkaar en wordt je als toerist begroet met "Kalo Pascha", Goede Paasdagen!

J. & A. Alphen a/d Rijn (2014) 

Peloponnesos Rondreis

Dit voorjaar waren we op de Peloponnesos en hebben daar een overweldigend mooie tijd gehad.
Het reizen per huurauto naar de onderkomens geeft een indruk van de prachtige omgeving en gaat veelal over rustige, goed aangelegde wegen. We hebben overnacht in schilderachtige stadjes en pittoreske dorpjes, in de door STAP met zorg uitgekozen onderkomens.
En wat een rust tijdens de typerende STAP wandelingen! De stilte ervaren, het zoemen van de bijen, een vlinder die voorbij dartelt en de adembenemende uitzichten op de besneeuwde toppen van de Taÿgetos. Overal eeuwenoude kloosters en Byzantijnse kerkjes met prachtige fresco's. En niet te vergeten: de indrukwekkende archeologische sites en musea. Kortom: we hebben volop genoten!!!
J. en A. Alphen a/d Rijn (2015) 

Samos-trektocht

Wat hebben wij weer genoten van de heerlijke Griekse maaltijden, de gezellige taverna's, vaak nog in authentieke stijl.
Ook de met zorg uitgekozen onderkomens door STAP, waar we tijdens deze prachtige wandelvakantie verbleven, waren opnieuw heel verrassend.