menu

Reisadviezen voorjaar 2021

Versoepelingen in Zuid Europa
Sinds half mei verandert het ministerie van buitenlandse zaken de kleurcode van een aantal landen en regio’s van oranje naar geel, mede op basis van de ECDC-gegevens.
Zie de meest recente kaart van 17 juni hiernaast.
Het nieuwe reisadvies betekent dat reizen naar deze bestemmingen door de Nederlandse overheid niet langer worden ontraden.

STAP-bestemmingen met een gewijzigd reisadvies van oranje naar geel:

-Italië: alle bestemmingen behalve Alpe Adria (ivm Slovenië)
-Zwitserland: Via Spluga, Via Bregaglia, Engadina
-Oostenrijk: Alta Via Val Venosta (10-daagse)
-Portugal: alle bestemmingen (inclusief de Azoren en Madeira)
-Griekenland, Ionische eilanden: Korfoe
-Griekenland, Zuid-Egeïsche eilanden: Andros
-Balearen: Mallorca
-Canarische eilanden: Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma
-Malta: Gozo

De versoepelingen zullen de komende weken ook voor andere landen en regio's gaan gelden.
Het is belangrijk om zelf de ontwikkelingen te volgen op de volgende websites:

Voor Nederlanders : www.nederlandwereldwijd.nl
Voor Belgen : https://www.info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/

U kunt ook de reisapp van Buitenlandse Zaken downloaden en uw favoriete landen instellen. U krijgt dan automatisch een melding wanneer het advies gewijzigd is en welke maatregelen in het betreffende land nog van kracht zijn.

Per auto reizen door Europa
Informatie voor Nederlanders kijk op: https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer
Informatie voor Belgen kijk op: https://www.touring.be/nl/info/mobiliteit-europa

Een reis omboeken of annuleringen
Sommige reizen met een vertrek begin juni worden nog omgeboekt of geannuleerd. Er is een essentieel verschil wanneer STAP Reizen genoodzaakt is een geboekt arrangement te annuleren of wanneer de reiziger zelf besluit een geboekte reis te verplaatsen of te annuleren.

• Wanneer een geboekt wandelarrangement geannuleerd moet worden door STAP Reizen vanwege een negatief reisadvies van de Nederlandse en/of Belgische overheid dan wordt in onderling overleg gezocht naar een passend alternatief. In eerste instantie wordt gezocht naar een verschuiving van het wandelarrangement naar een latere datum. Lukt dit niet dan wordt er gekeken naar een alternatieve bestemming die wel uitvooerbaar is.
Wanneer beide opties niet mogelijk of wenselijk zijn dan krijgt u de (aan-)betaalde reissom binnen 14 dagen teruggestort. STAP Reizen schrijft in 2021 geen vouchers meer uit.

• Wanneer de reiziger zelf besluit het geboekte wandelarrangement door te schuiven naar een latere datum, kan dat redelijkerwijs. Hiervoor brengen wij circa € 75,- omboekkosten per boeking in rekening. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de reeds ingekochte onderdelen van de reis en de annuleringskosten hiervan.

• Wanneer de reiziger besluit het geboekte arrangement te annuleren dan zijn de ANVR-annuleringsvoorwaarden van toepassing.

• Is er bij een wandelarrangement ook een vlucht of treinreis via STAP Reizen geboekt dan gelden er voor die vlucht of treinreis in geval van omboeking of annulering afwijkende voorwaarden afhankelijk van de vlucht- of spoorwegmaatschappij.


Veel gestelde vragen:

Wanneer ik nu een reis boek en het land of de regio heeft een negatief reisadvies op het moment van het vertrek van de reis, wat gebeurt er dan met mijn reissom ?
In overleg zullen wij uw reis verplaatsen naar een latere datum. Lukt dit niet dan wordt de reis geannuleerd en krijgt u binnen 14 dagen uw (aan)betaling teruggestort. In 2021 schrijven wij geen SGR-vouchers meer uit.

Ik heb de restant reissom nog niet betaald. Kan ik later betalen terwijl ik afwacht of mijn reis doorgaat ?
Het restant van de reissom dient 4 weken voor vertrek te worden voldaan conform de ANVR-reisvoorwaarden.

Kan ik zelf mijn wandelreis annuleren ?
Ja, dat kan, maar de reis kan niet kosteloos worden geannuleerd door de reiziger. In dat geval zijn de ANVR-annuleringsvoorwaarden van kracht. De eerstvolgende werkdag van de melding is bepalend voor de hoogte van de annuleringskosten.

Kan ik mijn geboekte wandelreis op eigen initiatief kosteloos omboeken naar het najaar van 2021 of voorjaar 2022 ?
Nee, dat kan niet. De omboekkosten bedragen circa € 80,00 per boeking. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de reeds ingekochte onderdelen van de reis en de annuleringskosten hiervan. Wilt u omboeken dan maken wij eerst een offerte voor de nieuwe data voor u zodat u weet welke prijsconsequenties dit heeft.

Dekt mijn reis- of annuleringsverzekering de reiskosten als ik zelf mijn geboekte reis wil annuleren ?
Nee, de annuleringsverzekeringen dekken de kosten alleen wanneer u of een van uw reisgenoten zelf ziek zijn en u niet kunt reizen of wanneer een familielid overlijdt of in levensgevaar is. Annulering van een reis door een corona-uitbraak op de reisbestemming wordt bij bijna alle verzekeraars niet gedekt door de verzekering, evenmin als schades ontstaan door een corona-uitbraak, zoals extra reis- en verblijfskosten. Check voor u op reis gaat altijd eerst uw reisverzekering.
Bij sommige airlines kan je wel een extra corona-verzekering afsluiten zoals bij Tui.be (€ 40 per ticket) of u boekt het beste een flexibel en dus wijzigbaar ticket zoals het plus- of max-tarief bij Transavia. Uitbraken van het coronavirus worden ook niet meer als calamiteit gezien en vallen niet onder de garantiedekking van het Calamiteitenfonds.

Kan ik ook omboeken naar een andere bestemming wanneer mijn zelfgeboekte vlucht is geannuleerd ?
Allereerst zullen wij samen met u kijken of u met een andere vlucht of per auto de bestemming kunt bereiken. Wij streven ernaar bij omboeking de geboekte bestemming te handhaven, dat is wel zo fair t.o.v. de hoteliers en partners ter plekke. Wanneer uw reis omgeboekt moet worden zullen wij in de meeste gevallen wel omboekkosten berekenen. Deze omboekkosten bedragen minimaal € 75,00 per boeking. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de reeds ingekochte onderdelen van de reis en de annuleringskosten hiervan.

Ik heb een Corona-voucher van STAP Reizen. Wat kan ik er mee doen ?
Een Corona-voucher kan worden ingewisseld op een STAP-arrangement met als uiterlijke boekdatum de uitgiftedatum van de Corona-voucher plus één jaar. De vertrekdatum van de nieuwe reis mag ook in 2022 zijn.

Het Calamiteitenfonds vergoedt niet bij het annuleren van een reis en biedt geen garantiedekking bij uitbraak van ziekte als het coronavirus.

Voor algemene informatie en websites t.a.v. reisadviezen kunt u kijken op: Informatie Coronavirus
reisadviezen 2021