menu

Reisadviezen 2023

Reisadviezen voor Zuid Europa
Voor Europa geldt dat oranje reisadviezen alleen nog worden ingezet bij de aanwezigheid van speciale virusmutaties of andere calamitieiten. Alle STAP-bestemmingen zijn groen en worden op dit moment uitgevoerd. Turkije heeft een geel reisadvies en daarmee prima uitvoerbaar en toegankelijk.


Coronapas of vaccinaties wel of niet nodig in Europa ?

Voor 2023 zijn er geen vaccinatie-, test- of herstelbewijs meer nodig om binnen Europa te reizen. Ook Turkije heeft geen beperkingen.

Wij raden u aan de Reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden en uw favoriete land(en) in te stellen. U krijgt dan automatisch een melding (pushbericht) wanneer het reisadvies wijzigt, wat de gewijzigde maatregelen in het betreffende land zijn en per wanneer deze wijzigen.

Waar moet je aan voldoen als je terugkeert naar Nederland?
Een handige website hiervoor is:
https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl

Per auto reizen door Europa
Belangrijke informatie voor Nederlanders kijk op: https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer
Belangrijke informatie voor Belgen kijk op: https://www.touring.be/nl/info/mobiliteit-europa

De terugreis naar Nederland
Raadpleeg altijd kort voor vertrek de Reisapp van Buitenlandse Zaken om zeker te zijn van de laatste maatregelen.
Een handige website is eveneens:
https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl

Reist u naar een gebied dat verandert kleur van groen of geel naar oranje tijdens uw verblijf?
Check altijd eerst uw verzekeringen. Voor het overzicht van Allianz: https://www.allianz-assistance.nl/over-ons/nieuws/coronavirus.html#

Een reis omboeken of annuleringen
Op dit moment worden er geen wandelreizen door STAP Reizen geannuleerd vanwege corona of virusmutaties. Er is een essentieel verschil wanneer STAP Reizen genoodzaakt is een geboekt arrangement te annuleren of wanneer de reiziger zelf besluit een geboekte reis te verplaatsen of te annuleren.

• Wanneer een geboekt wandelarrangement geannuleerd moet worden door STAP Reizen vanwege een negatief reisadvies van de Nederlandse en/of Belgische overheid in de toekomst dan wordt in onderling overleg gezocht naar een passend alternatief. In eerste instantie wordt gezocht naar een verschuiving van het wandelarrangement naar een latere datum. Lukt dit niet dan wordt er gekeken naar een alternatieve bestemming die wel uitvoerbaar is.
Wanneer beide opties niet mogelijk of wenselijk zijn dan krijgt u de (aan-)betaalde reissom binnen 14 dagen teruggestort.

• Wanneer de reiziger zelf besluit het geboekte wandelarrangement door te schuiven naar een latere datum, dan kan dat in de meeste gevallen. Hiervoor brengen wij minimaal € 80,- omboekkosten per boeking in rekening. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de reeds ingekochte onderdelen van de reis (zoals vluchten, accommodaties en huurauto's) en de annuleringskosten hiervan.

• Wanneer de reiziger besluit het geboekte arrangement zelf te annuleren dan zijn de ANVR-annuleringsvoorwaarden van toepassing.

• Is er bij een wandelarrangement ook een vlucht via STAP Reizen geboekt dan gelden er voor die vlucht in geval van omboeking of annulering afwijkende voorwaarden afhankelijk van de vluchtmaatschappij.


Veel gestelde vragen:

Ik heb de restant reissom nog niet betaald. Kan ik later betalen terwijl ik afwacht of mijn reis doorgaat ?
Het restant van de reissom dient 6 weken voor vertrek te worden voldaan conform de ANVR-reisvoorwaarden.

Wanneer ik nu een reis boek en het land of de regio heeft een negatief reisadvies op het moment van het vertrek van de reis, wat gebeurt er dan met mijn reissom ?
In overleg zullen wij uw reis verplaatsen naar een latere datum. Lukt dit niet dan wordt de reis geannuleerd en krijgt u binnen 14 dagen uw (aan)betaling teruggestort.

Kan ik zelf mijn wandelreis annuleren ?
Ja, dat kan, maar de reis kan niet kosteloos worden geannuleerd door de reiziger. In dat geval zijn de ANVR-annuleringsvoorwaarden van kracht. De eerstvolgende werkdag van de melding is bepalend voor de hoogte van de annuleringskosten.

Dekt mijn reis- of annuleringsverzekering de reiskosten als ik zelf mijn geboekte reis wil annuleren ?
Nee, de annuleringsverzekeringen dekken de kosten alleen wanneer u of een van uw reisgenoten zelf ziek zijn en u niet kunt reizen of wanneer een familielid overlijdt of in levensgevaar is. Annulering van een reis door een corona-uitbraak op de reisbestemming wordt bij bijna alle verzekeraars niet gedekt door de verzekering, evenmin als schades ontstaan door een corona-uitbraak, zoals extra reis- en verblijfskosten. Check voor u op reis gaat altijd eerst uw reisverzekering.
Bij sommige airlines kan je wel een extra corona-verzekering afsluiten zoals bij Tui.be (€ 40 per ticket) of u boekt het beste een flexibel en dus wijzigbaar ticket zoals het plus- of max-tarief bij Transavia. Uitbraken van het coronavirus worden ook niet meer als calamiteit gezien en vallen niet onder de garantiedekking van het Calamiteitenfonds.

Het Calamiteitenfonds vergoedt niet bij het annuleren van een reis en biedt geen garantiedekking bij uitbraak van ziekte als het coronavirus.

Voor algemene informatie en websites t.a.v. reisadviezen kunt u kijken op: Informatie Coronavirus